Francie je zemí, která znamenitě vyniká kvalitou a rozsáhlou produkcí svých vín. V současnosti to dělá více než 7 miliard lahví ročně.
Francie je zemí, která znamenitě vyniká kvalitou a rozsáhlou produkcí svých vín. V současnosti to dělá více než 7 miliard lahví ročně.
Francouzské víno v číslech:
750 000 - rozloha vinic v hektarech (2020)
200 - odrůd vinné révy v celé zemi (2020)
50,2 - průměrná spotřeba vína v litrech na Francouze (sezóna 2019/20)
43,4 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Champagne, Bordeaux, Burgundsko, Loira, Rhona, Languedoc-Roussillon, Cahors, Chablis
Zajímavosti:
1. Nejdůležitější je teror. Tedy terroir!
Více než o odrůdě je francouzské víno o tzv. terroir. Nebojte – když vinaři mluví o terroir, mluví o různých věcech, které révu ovlivňují: typ půdy, sklon a nadmořská výška vinice, klima a počasí.
2. Ne všechna dobrá francouzská vína jsou drahá
Dobrá zpráva, že? Jasně, některé z těch nejlepších francouzských vín mají velmi vysoké ceny. Ve skutečnosti ale můžete najít i nadmíru dobré lahvinky za méně než 15 euro. Stačí jen hledat. A koštovat!
3. I naturální vinaři mají ve Francii své místo
A jejich mekkou je Beaujolais. Údajně je tahle oblast místem, kde se zrodilo francouzské hnutí za přírodní víno. Santé!
4. Francouzských 5 vinných nej
Nejrozsáhlejší vinařskou oblastí je Languedoc. A nejen tou – chlubí se i největší produkcí a najdete zde ty nejorganičtější hrozny. Mezi nejstarší oblasti patří Provence. Nejbohatší je zase Burgundsko se svými skoro 6,25 miliony eur na hektar.
5. Kolik znáte odrůd, tolikrát jste člověkem
A tady máte opravdu co dělat. Ve Francii je totiž na rozloze 750 000 hektarů vinic vysázeno okolo 200 odrůd hroznů.
6. Tři… Dva… Jedna… Bum!
Žádná palba z děla, otevíráme šampaňské! Právě Francie se chlubí tím bezpochyby nejslavnějším vínem na světě. Ochutnali jste už pravé champagne?
7. Díky, mistře Pérignone
A ještě jedna věcná k šampaňskému. Víte vůbec, komu za něj vděčíme? Dom Pérignon, sklepník a mnich z opatství Hautvillers, ho v roce 1670 vyperlil k dokonalosti. Do té doby bylo přirozené kvašení šampaňských vín v lahvích považováno za nežádoucí jev.
Santé! francouzsky na zdraví...
Zobrazit více