Poznej vinaře
Vinařství Thaya se nachází ve vinařské oblasti Morava, podoblast znojemská.Jsme nově vznikající vinařství. Nejsme však vinařství, které nemá historii. Vznikáme transformací vinařství Trávníček a Kořínek, které má své místo na vinařské scéně světové i domácí. Jméno se mění, avšak filozofie a přístup zůstává. Nepolevujeme ze svých nároků na kvalitu vína.
V současné době budujeme zcela nový areál v obci Havraníky na Znojemsku. Nebude sloužit jen pro výrobu vína, ale pro naše zákazníky nabídne kompletní služby vinařské turistiky.
V současné době hospodaříme cca na 105ha vlastních vinic. Vinice se nachází v katastru pěti vyhlášených vinařských obcí ve Znojemském regionu. Jedná se o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec, Dyjákovičky.
Vlastní surovina nám dává výhodu a náskok v kvalitě. Moc dobře víme, že kvalitní a zdravý hrozen je důležitým apektem při výrobě vína nejvyšší kvality. Naše vinice jsou obhospodařovány ve vyšším stupni integrované produkce a část vinic je v ekologickém režimu. Na vinicích se snažíme šetrnou práci v symbióze s místními přírodními podmínkami. Řez vinic a stavba keře je přizpůsobený pro menší výnos, ale vysokou a stabilní kvalitu hroznů po dlouhou dobu. Tyto kroky pomáhají dlouhověkosti révových keřů. Moc dobře totiž víme, že starší keře tvoří obrovský potenciál pro velká vína.
Technologie ve výrobě vína se neustále vyvíjí. V současnosti probíhá stavba nového areálu, která nám poskytne nejmodernější technologii. Všechno začíná šetrným zpracováním a separací bobulí a jejich následné třídění. Důležitý krok ve výsledné kvalitě vína. Další kroky jako odkalení moštu, fermentace a školení vína podléhají maximálnímu nároku na kvalitu výsledného vína. Snažíme se pracovat co možná nejšetrněji, do vína nezasahovat a spíše ho v podstatě vést za ruku po jeho cestě. Při výrobě pracujeme rádi s různými typy nádob. Nerezové tanky používáme pro základní a svěží řady. Nevyhýbáme se i vinifikaci v betonových tancích. Signaturní pro naše prémiové řady vín je použití různých dřevěných sudů. Používáme různé velikosti, typy pálení a délky sušení dřeva, abychom dosáhli optimálního výsledku pro naše vína. Toto know-how neustále posouváme kupředu. Nechceme „zamrznout“, ale stále posouvat kvalitu našich vín.
Povídání stačilo, teď je čas na