Poznej vinaře
Petr Nejedlík společně se svou manželkou Andreou založil vinařství v roce 1992 s myšlenkou produkovat přírodní vína. Patří k průkopníkům naturální scény v České republice a jejich vína reprezentují pravděpodobně špičku pomyslné pyramidy. V pískovcových sklepích z 15. století V Novém Šaldorfu vznikají originální vína, světového ohlasu.
Na téměř 20 hektarech vinic v národním parku Podyjí se pěstují hlavně burgundské odrůdy jako Chardonnay, Rulandské šedé a Rulandské bílé, ale také Sauvignon a Ryzlink rýnský. Z červených pak zejéna Pinot Noir. Pěstované odrůdy se pak používají ke scelování a vznikají netradiční Cuvée.
Vyrábějí vína v souladu s přírodou. S révou a hrozny pracují ručně a zásadně bez chemie. Tu nenajdete ve vinohradech ani ve vínech. Najdete však dubové a akátové sudy v nichž vína leží několik měsíců na vlastních kvasnicích. Petr Nejedlík si mimo jiné může připsat prvenství výroby oranžového vína macerováním celých hroznů v gruzínských hliněných nádobách „qvevri“ Tato prastará technologie stará 8 tisíc let dodává vínům jedinečnou barvu, chuť, aroma a v neposlední řadě i antioxidanty, jenž jsou důležité pro zdraví člověka.
Jejich produkci můžeme rozdělit do tří řad.
NATURA jsou vína příjemně svěžího charakteru, jsou vyráběna převážně z hroznů mladších vinic pro denní radost z jídla a pití. Odrůdy částečně vyzrávají v nových dubových sudech 230 a 470 litrů. Výnos je redukován pod 45 hl/ha.
PINOTY jsou jemná vína z burgundských odrůd Pinot noir, Pinot gris, Pinot blanc a Chardonnay určená pro gastronomii.
Vína zrají v nových dubových sudech barrique, dlouhodobě na kvasnicích.
PRÉMIUM A QVEVRI
Premium vína – starší vinice, velká duše a ta nejvyšší gastronomie
Vína zrají dlouhodobě na kvasnicích, které pochází přímo z vinohradu. Podporují zrání vína i jeho odolnost a jsou důležité pro vývoj terciálních buketních složek. Pro zrání těchto vín se používají nové dubové sudy o objemech 225, 500, 600 a 1 000 litrů z francouzského (85 %), slavonského, rakouského a valašského dubu. Pro některé odrůdy využívájí také akátové sudy. Obsah síry je u premium vín velmi nízký, pod 55 mg/l. Technologie výroby odráží naše zkušenosti s výrobou vín v těch nejlepších evropských vinařstvích.
Qvevri – tisíciletá tradice, 100% autentické víno a velký potenciál
Tuto 8 tisíc let starou metodu výroby vín jsme začali praktikovat v roce 2012, kdy jsme si přivezli první terakotové džbány z Gruzie. V hliněných neglazovaných nádobách o objemu 1 000 litrů zakopaných v našich pískovcových sklepích provádíme dlouhodobé macerace na slupkách. Po vyjmutí vína z qvevri následuje zrání v dubových sudech. Vína jsou bez přídavku chemie, jsou lahvována se zbytkem kvasnic a nejsou filtrována. Mají sytě žlutou až oranžovou barvu, která je dána macerací barviv ze slupky a oxidativním způsobem zrání. Potenciál qvevri vín je 25 let a více.
Povídání stačilo, teď je čas na