Poznej vinaře
Cantine Sant'Evasio se nachází ve vinařské oblasti Piemont.„Kvalita“ je pracovní filozofií Piera Franca, všem známého jako Piero, který nás doprovází na dlouhé a klikaté cestě ke „staromódním“ produktům vytvořeným moderními postupy a technologiemi.
Statek Sant'Evasio je pojmenován podle kaple, která byla postavena v 18. století na počest biskupa z Casale „Sant'Evasio“.
Kaple byla zbořena za druhé světové války, ale její pozemky, vinice a vinařská kultura, která ji do té doby provázela, zůstaly zachovány. Panství vlastnila rodina Bedarida (od roku 1856 Giuseppe Yosef Bedarida, který dům přenechal jedné ze svých dcer Gemmě Enrichettě, která jej po druhé světové válce prodala).
Téměř pro zábavu, ale již s nesmírnou vášní, získal Carlo Lacqua statek a jeho pozemek v 60. letech 20. století s myšlenkou pokračovat v cestě, kterou již vystopovali ti, kteří ho předcházeli, a rozšířit to, co bylo do té doby vytvořeno. Nejprve byla jeho produkce vyhrazena pro jeho nejbližší přátele a vešel do povědomí mnoha lidí, kteří si ho vážili pro jeho výrobky a jeho práci. Za spolupráce jeho syna Piera Franca, který převzal vedení společnosti v roce 1982, začala modernizace a růst vinařství. Tradice a moderna=Sant'Evasio.
Nespornou hvězdou produkce byla a je „Barbera d'Asti“ ve všech jejích aspektech, jejíž vinice obklopují společnost dodnes. Deset hektarů vinic rozmístěných kolem vinařství, na jednom z nejpůvabnějších kopců Nizza Monferrato. Bylo to se sklizní v roce 1988, kdy Piero a jeho manželka Anna představili svůj první skutečný výtvor, Rosignolo: výběr hroznů Barbera vinifikovaných a zrálých v barikových sudech, což z něj udělalo průkopníka v tomto odvětví. Nabídka vín se rozšiřuje a nové technologie se připojují k tradici, kterou Carlo zanechal jako dědictví po letech tvrdé práce.
Lze vnímat spojení člověka se zemí, produktivní, etickou a kulturní realitu směřující do budoucnosti, ale silnou v podstatné minulosti. Piero a Anna pokračují ve snu svého otce: vytvořit něco, co může zanechat stopu v duších lidí. Sen, který nyní sdílí celá jeho rodina: v roce 1996 se jeho syn Andrea (enolog), rozhodl vstoupit do rodinné produkční reality. Od roku 2001 se ve vinařství angažuje také jeho dcera Emanuela.
Povídání stačilo, teď je čas na