ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
Víno je nedílnou součástí italské kultury – gastronomicky, ekonomicky, sociálně i jinak. Není tedy divu, že je Itálie nejlepší destinací pro milovníky vína – ať už chtějí procházet vinice nebo ochutnat některá z nejoblíbenějších vín na světě.
Italské víno v číslech:
1 000 000 - rozloha vinic v hektarech (2021)
43,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Itala (sezóna 2019/20)
47,6 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Piemont, Veneto, Toskánsko, Emilia Romagna, Sicilia, Abruzzo, Fruilli, Trentino, Puglia, Kampánie, Sardínie
Zajímavosti:
1. Itálie produkuje nejvíce vína na světě
Ano, je to tak. Itálie si stále drží první místo (v těsném závěsu za svým francouzským rivalem) ve výrobě vína. Co k tomu dodat. Snad jen… La dolce vita!
2. Italské víno má dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 4000 let. Itálie se považuje za ideální prostředí pro pěstování vína. Především díky klimatu a rozmanitosti krajiny od Alp až po Sicílii.
3. Italské víno = záruka kvality
Italové jsou obrovsky hrdí na pěstování hroznů a výrobu vína. I proto si udržují její kvalitu mimořádně vysoko.
4. V Itálii se pěstuje více než 400 odrůd vinné révy
Mezi 5 nejlepší italských hroznů z hlediska úrovně produkce dle regionu patří Primitivo, Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano a Chianti. Které máte nejradši?
5. Italské víno a kuchyně se k sobě dokonale hodí. A Italové to moc dobře vědí!
Co může být více italské než sklenka vína a lahodné těstoviny? Snad jen víno a pizza!
6. Kde se vzalo, tu se vzalo, prosecco
Kdo by ho neznal, že?! Toto šumivé víno je novým, cenově dostupným a populárnějším italským konkurentem šampaňského. Útokem vzalo nejen celou Evropu.
7. Itálie skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi ta pravá italská vína a zažijte chuť Itálie. Celou jsme ji projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
Salute! italsky na zdraví...
Naturální víno (přírodní, autentické, nemanipulované víno) představuje nejčistší a nejautentičtější formu vína. Vinař-autentista dělá opravdovou řemeslnou výrobu. Přistupuje k práci s vínem právě tak, jako jeho praprarodiče. Žádné průmyslové stroje, žádná chemie, žádná velkovýroba.
Nesnaží se mít přírodu pod kontrolou a důvěřuje jejímu instinktu. Smyslem jeho práce je vyprodukovat nefalšované víno bez příkras. A tahle svoboda dává naturálním vínům tolik vyhledávanou chuťovou originalitu.
Autentická vína nejsou standardizovaná a nabízejí širokou škálu vůní a chutí. Jsou unikátní, nepředvídatelná a nelze je snadno škatulkovat. Vypráví příběh svého producenta a můžete v nich tak ochutnat jeho zemi i kulturu.
Z přírodních vín se stal celosvětový fenomén a nechybí v žádné lepší restauraci. Jsou živá, temperamentní a s brilantními svěžími kyselinami, které stupňují zážitek z jídla. Vzbuzují úplně jiné pocity u stolu, než klasická konvenční vína.
Navíc je rozhodně oceníte druhý den - díky minimálnímu obsahu síry vás nebude bolet hlava ani pálit žáha.
Naturální víno je obvykle nefiltrované, proto může být často zakalené a temnější než standardní vína. Někteří to vnímají jako nedokonalost, jiní jako autogram přírody a čistou chuť vína. Jeho výroba s sebou nese určitá rizika a od sklepmistrů vyžaduje precizní a perfektně načasovanou práci. Některé ročníky může doslova pohřbít řádění různých chorob a škůdců. Divoké kvasinky zase dokážou ve sklepě připravit nejedno nemilé překvapení.
Vyrobit naturální víno je proto o dost těžší, než vyrobit to konvenční.
Zobrazit více