Dlouho se ji všichni vyhýbali, dnes už si tato odrůda získala lásku vinařů zpět. Chardonnay je jedním z nejuniverzálnějších hroznů.
Dlouho se ji všichni vyhýbali, dnes už si tato odrůda získala lásku vinařů zpět. Chardonnay je jedním z nejuniverzálnějších hroznů. Pochází z francouzského Burgundska a má různé příchutě – od jablka přes citron až po papáju či ananas.
Tip: Nejlépe vynikne v kombinaci s masitými rybami (treska, halibut) a měkkýši (krevety, humři, krabi).
Tady najdete ta nejsevernější a nejchladnější francouzská vinařství. Brr!
Ano, hádáte správně. V Champagne se rodí to nejoblíbenější šumivé víno na světě. Jedinečné šumivé víno, které nese název po oblasti ve které se vyrábí. Víno, které je každé originál, nemá svoji kopii.
Méthode champeniose je nejstarší a nejznámější metodou výroby šumivého vína. Jedná se o sekundární fermentaci vína v lahvi.
Tradičně se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot noir, Pinot Meunier.
Výroba šampaňského podléhá mnoha přísným požadavkům a omezením ze strany úřadů. Tento šumivý skvost je chráněn ochrannou známkou i zákonem. Ostatní šumivá vína z Francie se označují jako Crémant.
Tip: Šampaňské vynikne nejlépe s čerstvými ústřicemi, kaviárem a dalšími mořskými plody. Alsaské Crémanty jsou zase vhodným aperitivem. Seafood jim ale taky parádně sedne.
Zobrazit více