Zinfandel má lehké tělo a je často džemový, chutná po kandovaném ovoci. Je to vlastně skvělá volba pro začátečníky, kteří pijí červené víno!
Zinfandel dokáže ve skutečnosti produkovat docela robustní červená vína, ale pravděpodobně je nejznámější pro své polosladké růžové bílé Zinfandels z USA.
Zinfandel má lehké tělo a je často džemový, chutná po kandovaném ovoci. Je to vlastně skvělá volba pro začátečníky, kteří pijí červené víno!
Zinfandel dokáže ve skutečnosti produkovat docela robustní červená vína, ale pravděpodobně je nejznámější pro své polosladké růžové bílé Zinfandels z USA.
Nejlépe v kombinaci s červeným masem, jako je vepřové, hovězí a jehněčí.
ČERVENÉ VÍNO je živelný a sexy parťák. Stačí jeden lok a jeho temperament se vám příjemně vryje pod kůži. Dokáže být vzrušující a svižné, přátelské i uklidňující. Vždy však s charakterem, na který jen tak nezapomenete.
Jak se vyrábí červené víno?
Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, ve kterých se nachází červené barvivo (konkrétně ve slupkách). Při výrobě se vinný mošt nechá několik dní kvasit se rmutem, tomu říkáme nakvášení. Fermentace probíhá déle a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném proto najdeme i o dost více tříslovin.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol.
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti.
Co je to barrique?
Bariková vína zrají alespoň 3 měsíce ve vzácných barikových sudech. Tím získávají své charakteristické prvky a vanilkové či karamelové tóny. Pojem "barrique" pak označuje nejen konkrétní hotové víno, ale i dubové sudy, ve kterých nápoj zraje.
Jak správně podávat červené víno?
Lehká červená vína nejlépe vyniknou při teplotě 12 – 15 °C, ta vyzrálá při 14 – 18 °C. Červené víno můžete s klidem šoupnout na chvíli do ledničky, nikdy ho však nepodávejte s ledem.
Jak správně skladovat červené víno?
Ne nadarmo se (těm šťastnějším) říká, že zrají jako víno. Víno se totiž neustále vyvíjí – i v lahvi! Pokud chcete z červeného vyždímat tu nejlepší kvalitu, nevyhnete se správnému skladování. Lehčí červená vína ovocného typu doporučujeme vypít ještě mladá, maximálně do 2 až 3 let. Červená vína zrající v sudech nechte odpočinout i několik let.
Jak správně pít červené víno?
Červené víno pijeme z větší a širší sklenice než víno bílé. Právě širší plocha a více prostoru slouží k tomu, aby se červené víno snadněji otevřelo a ukázalo se nám v celé své kráse. Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit – lépe se tak uvolní vinné aroma.
Co člověk, to chuť. Co země, to terroir. Neexistuje jen jedno Tempranillo, Merlot nebo Malbec. Chuť vín vyrobených z každé odrůdy se liší – zejména díky klimatu, půdě, způsobech hospodaření… A hlavně díky zásahům konkrétního vinaře.
Zobrazit více