ČERVENÉ VÍNO je živelný a sexy parťák.  Stačí jeden lok a jeho temperament se vám příjemně vryje pod kůži.
 
                    ČERVENÉ VÍNO je živelný a sexy parťák. Stačí jeden lok a jeho temperament se vám příjemně vryje pod kůži. Dokáže být vzrušující a svižné, přátelské i uklidňující. Vždy však s charakterem, na který jen tak nezapomenete.
Jak se vyrábí červené víno? 
Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, ve kterých se nachází červené barvivo (konkrétně ve slupkách). Při výrobě se vinný mošt nechá několik dní kvasit se rmutem, tomu říkáme nakvášení. Fermentace probíhá déle a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném proto najdeme i o dost více tříslovin.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol. 
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti. 
Co je to barrique? 
Bariková vína zrají alespoň 3 měsíce ve vzácných barikových sudech. Tím získávají své charakteristické prvky a vanilkové či karamelové tóny. Pojem "barrique" pak označuje nejen konkrétní hotové víno, ale i dubové sudy, ve kterých nápoj zraje. 
Jak správně podávat červené víno?
Lehká červená vína nejlépe vyniknou při teplotě 12 – 15 °C, ta vyzrálá při 14 – 18 °C. Červené víno můžete s klidem šoupnout na chvíli do ledničky, nikdy ho však nepodávejte s ledem. 
Jak správně skladovat červené víno? 
Ne nadarmo se (těm šťastnějším) říká, že zrají jako víno. Víno se totiž neustále vyvíjí – i v lahvi! Pokud chcete z červeného vyždímat tu nejlepší kvalitu, nevyhnete se správnému skladování. Lehčí červená vína ovocného typu doporučujeme vypít ještě mladá, maximálně do 2 až 3 let. Červená vína zrající v sudech nechte odpočinout i několik let.
Jak správně pít červené víno? 
Červené víno pijeme z větší a širší sklenice než víno bílé. Právě širší plocha a více prostoru slouží k tomu, aby se červené víno snadněji otevřelo a ukázalo se nám v celé své kráse. Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit – lépe se tak uvolní vinné aroma.
Co člověk, to chuť. Co země, to terroir. Neexistuje jen jedno Tempranillo, Merlot nebo Malbec. Chuť vín vyrobených z každé odrůdy se liší – zejména díky klimatu, půdě, způsobech hospodaření… A hlavně díky zásahům konkrétního vinaře. 
          
        
 Zobrazit více