Poznej vinaře
Čtyři vinařství, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Taková je charakteristika neformálního sdružení vinařů Svéhlaví. Čtyři moravská vinařství – Tři Čtvrtě, Donatus, Michal Kacetl a víno Frlausovi.
Proč Svéhlaví?
Název Svéhlaví má několik rovin. První rovina je nasnadě. Májí svoje vinice, takže májí i svoje hlavy, každé ze čtyř vinařství aspoň kousek.
Pak jsou svéhlaví ve smyslu tvrdohlaví. Ve všech vinařství totiž jdou proti něčemu – buď proti generaci před nimi, třeba už jen tím, že na rozdíl od jejich otců chtějí dělat sušší vína, ale také chtějí jít lehce proti tomu, co se teď pojímá jako obecný mainstreamový pojem víno. Jdou spíš naturálnějším směrem, chtějí dělat vína na nižší síře a na sudech. A nechtějí se omezovat označením jako mladí, staří, velcí nebo malí.
Jak se potkali a proč se sdružili?
Ze tří čtvrtin jsou ze Znojemska, kde se potkávali na různých degustacích a při pracovních příležitostech. V Brně pak sdružuje vínomilce člen Peter Michalík na svých degustacích, kde se také scházeli a dál schází. Svéhlavé založili před časem, ale jinak se znají tři až pět let.
Sdružili se právě proto, že se začali zajímat o podobný styl vína a v docela podobném čase se spřátelili. Chtějí se společně profesionalizovat a podporovat. To se jim bude hodit třeba při účasti na festivalech, abych nejeli jen za jedno vinařství, ale mohli mít širší nabídku vín. Sedí jim totiž navzájem styl vín, co dělají. Nemají ale ani problém si vína navzájem zkritizovat.
Povídání stačilo, teď je čas na