V pohoří Serra de Montsant, kde krajinu v létě spaluje sluneční žár a všude voní rozličné koření, vystavěli ve dvanáctém století kartuziánští mniši klášter Scala Dei a začali v jeho okolí pěstovat vinnou révu. Tak kdysi počalo vinařské umění v oblasti Priorat. Tento region leží na jihozápadě španělského Katalánska, mezi řekami Siurana a Montsant. Pohoří je sopečného původu, které dává vynikající podmínky pro pěstování hroznů. Především díky černé a červené břidlici s částečkami slídy mají silné kořeny révy dostatek výživy i minerálů. Vládne zde extrémní klima.Léta jsou dlouhá, horká a suchá, zatímco zimy jsou na španělské poměry dost chladné a časté jsou i mrazivé severní větry. Vinice rostou na svazích a na terasách, ve výšce mezi 100 m až 700 m nad mořem.
Tradiční odrůdou, pěstovanou v Prioratu, je červená Garnacha Tinta. Najdeme ji snad ve všech starších vinohradech. Rozšířené jsou rovněž Garnacha Peluda, Carinena, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah . Bílé odrůdy jsou méně časté, k těm běžným v tomto regionu patří Garnacha Blanca, Macabeo, Pedro Ximénez a Chenin. Ačkoliv je Priorat rozlohou oblast poměrně malá, dává jedny z nejlépe hodnocených španělských vín.