Plná až robustní chuť s měkkým, jemně nasládlým hebkým taninem ,velkou porcí ovoce s marmeládovými tóny. Atraktivní ovocná vůně višní, švestek s tóny sladkého dřeva a orientálního koření.
Plná až robustní chuť s měkkým, jemně nasládlým hebkým taninem ,velkou porcí ovoce s marmeládovými tóny. Atraktivní ovocná vůně višní, švestek s tóny sladkého dřeva a orientálního koření. To je jen stručný profil tohoto opojného vína, které si za poslední dobu vysloužilo pozornost a zároveň velkou oblibu mnoha milovníků červených vín pátrající po dobře vyzrálých, tmavých a robustních vínech. Pokud máte rádi opravdu „jižanská a záhřevná vína“, odrůda Primitivo je Vaše volba.
Domovem pro Primitivo je jihovýchodní cíp (podpatek) Itálie- poloostrov Salento. Region zvaný Apulie (Puglia), kde se Primitivo pěstuje již od 17. století je nejteplejší region v rámci celé Itálie a dá se označit za „motor“ italského vinařství. Produkuje se zde přibližně 17% celkové produkce vína. Existují různé klony Primitiva. Nejlepší polohy pro Primitivo jsou v jižní části kolem města Manduria v provincii Taranto, kde roste na červených půdách s vyšším obsahem železa. Vulkanické a vápenité půdy (kde se Primitivu obzvláště daří) se dají nalézt v provinci Murgia poblíž Bari. V každé z těchto oblastí má Primitivo odlišný charakter.
Cukr v hroznech Primitiva je opravdu vysoký a tak vína prokváší na vysoké alkoholy (15% není žádnou vyjímkou), ale v chuti krásně koresponduje s ovocnou složkou, podpořenou zbytkovým neprokvašeným cukrem s krásně strukturovanou termickou tříslovinou. To může ostatně vysvětlovat záhadu obliby této odrůdy.
Primitivo není žádný omezenec či ignorant, jak by se z názvu dalo vyčíst, ale jméno je odvozeno od brzkého dozrávání hroznů této odrůdy. Ve vinici dozrává jako první- tedy primi… Vysoké jižanské teploty mají vliv na dobré zrání a tak je koncentrace cukru, tříslovin i barviv při sběru více než uspokojivá.
ČERVENÉ VÍNO je živelný a sexy parťák. Stačí jeden lok a jeho temperament se vám příjemně vryje pod kůži. Dokáže být vzrušující a svižné, přátelské i uklidňující. Vždy však s charakterem, na který jen tak nezapomenete.
Jak se vyrábí červené víno?
Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, ve kterých se nachází červené barvivo (konkrétně ve slupkách). Při výrobě se vinný mošt nechá několik dní kvasit se rmutem, tomu říkáme nakvášení. Fermentace probíhá déle a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném proto najdeme i o dost více tříslovin.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol.
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti.
Co je to barrique?
Bariková vína zrají alespoň 3 měsíce ve vzácných barikových sudech. Tím získávají své charakteristické prvky a vanilkové či karamelové tóny. Pojem "barrique" pak označuje nejen konkrétní hotové víno, ale i dubové sudy, ve kterých nápoj zraje.
Jak správně podávat červené víno?
Lehká červená vína nejlépe vyniknou při teplotě 12 – 15 °C, ta vyzrálá při 14 – 18 °C. Červené víno můžete s klidem šoupnout na chvíli do ledničky, nikdy ho však nepodávejte s ledem.
Jak správně skladovat červené víno?
Ne nadarmo se (těm šťastnějším) říká, že zrají jako víno. Víno se totiž neustále vyvíjí – i v lahvi! Pokud chcete z červeného vyždímat tu nejlepší kvalitu, nevyhnete se správnému skladování. Lehčí červená vína ovocného typu doporučujeme vypít ještě mladá, maximálně do 2 až 3 let. Červená vína zrající v sudech nechte odpočinout i několik let.
Jak správně pít červené víno?
Červené víno pijeme z větší a širší sklenice než víno bílé. Právě širší plocha a více prostoru slouží k tomu, aby se červené víno snadněji otevřelo a ukázalo se nám v celé své kráse. Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit – lépe se tak uvolní vinné aroma.
Co člověk, to chuť. Co země, to terroir. Neexistuje jen jedno Tempranillo, Merlot nebo Malbec. Chuť vín vyrobených z každé odrůdy se liší – zejména díky klimatu, půdě, způsobech hospodaření… A hlavně díky zásahům konkrétního vinaře.
Zobrazit více