Dlouho se ji všichni vyhýbali, dnes už si tato odrůda získala lásku vinařů zpět. Chardonnay je jedním z nejuniverzálnějších hroznů.
Dlouho se ji všichni vyhýbali, dnes už si tato odrůda získala lásku vinařů zpět. Chardonnay je jedním z nejuniverzálnějších hroznů. Pochází z francouzského Burgundska a má různé příchutě – od jablka přes citron až po papáju či ananas.
Tip: Nejlépe vynikne v kombinaci s masitými rybami (treska, halibut) a měkkýši (krevety, humři, krabi).
Jedinečné šumivé víno, které nese název po oblasti ve které se vyrábí. Víno, které je každé originál, nemá svoji kopii.
Méthode champeniose je nejstarší a nejznámější metodou výroby šumivého vína. Jedná se o sekundární fermentaci vína v lahvi.
Tradičně se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot noir, Pinot Meunier.
Výroba šampaňského podléhá mnoha přísným požadavkům a omezením ze strany úřadů. Tento šumivý skvost je chráněn ochrannou známkou i zákonem. Ostatní šumivá vína z Francie se označují jako Crémant.
Tip: Šampaňské vynikne nejlépe s čerstvými ústřicemi, kaviárem a dalšími mořskými plody. Alsaské Crémanty jsou zase vhodným aperitivem. Seafood jim ale taky parádně sedne.
Zobrazit více