ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
Víno je nedílnou součástí italské kultury – gastronomicky, ekonomicky, sociálně i jinak. Není tedy divu, že je Itálie nejlepší destinací pro milovníky vína – ať už chtějí procházet vinice nebo ochutnat některá z nejoblíbenějších vín na světě.
Italské víno v číslech:
1 000 000 - rozloha vinic v hektarech (2021)
43,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Itala (sezóna 2019/20)
47,6 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Piemont, Veneto, Toskánsko, Emilia Romagna, Sicilia, Abruzzo, Fruilli, Trentino, Puglia, Kampánie, Sardínie
Zajímavosti:
1. Itálie produkuje nejvíce vína na světě
Ano, je to tak. Itálie si stále drží první místo (v těsném závěsu za svým francouzským rivalem) ve výrobě vína. Co k tomu dodat. Snad jen… La dolce vita!
2. Italské víno má dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 4000 let. Itálie se považuje za ideální prostředí pro pěstování vína. Především díky klimatu a rozmanitosti krajiny od Alp až po Sicílii.
3. Italské víno = záruka kvality
Italové jsou obrovsky hrdí na pěstování hroznů a výrobu vína. I proto si udržují její kvalitu mimořádně vysoko.
4. V Itálii se pěstuje více než 400 odrůd vinné révy
Mezi 5 nejlepší italských hroznů z hlediska úrovně produkce dle regionu patří Primitivo, Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano a Chianti. Které máte nejradši?
5. Italské víno a kuchyně se k sobě dokonale hodí. A Italové to moc dobře vědí!
Co může být více italské než sklenka vína a lahodné těstoviny? Snad jen víno a pizza!
6. Kde se vzalo, tu se vzalo, prosecco
Kdo by ho neznal, že?! Toto šumivé víno je novým, cenově dostupným a populárnějším italským konkurentem šampaňského. Útokem vzalo nejen celou Evropu.
7. Itálie skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi ta pravá italská vína a zažijte chuť Itálie. Celou jsme ji projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
Salute! italsky na zdraví...
BÍLÉ VÍNO bereme jako přátelského a svižného parťáka. I když se říká, že čím mladší, tím lepší, chuťové pohárky zvládne rozvibrovat stejně tak jako archivní lahvinka červeného.
Jak se bílé víno vyrábí?
Bílé víno se pyšní zázračnou a svěží chutí. Věřte nebo ne, vyrábí se nejen z bílých, ale i z modrých hroznů révy vinné. Fermentuje se pouze jejich mošt, který neobsahuje téměř žádná barviva. Díky tomu si vyslouží krásně světlou, slámovou až jantarovou barvu.
Co je víno cuvée?
[kyvé]
Termínem cuvée (někdy též cuvee nebo kupáž) označujeme vína, která se připravují smícháním několika odrůd hroznů, rmutů nebo moštů dohromady.
Co je to klaret?
Bílým vínům, která se vyrábí z modrých hroznů bez nakvášení, se říká klaret či claret.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol.
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti.
Jak správně podávat bílé víno?
Všechna bílá vína se chladí, ideální teplota vína při podávání je 8 – 12 °C.
Jak správně pít bílé víno?
Bílé víno naléváme do užších skleniček (červené zase do širších pohárků). Jeho chuť nejlépe vynikne, pokud ho nalijete přibližně do třetiny sklenice, max do poloviny. Nebojte, nejde ani tak o přesnou míru jako o to, aby se buket vína mohl krásně rozvinout.
Nejstarší vinařská oblast Itálie, domov nejmalebnějších italských vinic, zelených kopců.
… a také dalšího nejznámějšího vína v zemi – Chianti
Pro vylepšení vašeho zážitku při používání webu používáme cookies (koláčky).
Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).
Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako o které stránky se návštěvníci zajímají a kolik času tím tráví, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Tímto se neidentifikují žádné osoby.
Tyto soubory cookie se používají k zobrazování reklamy, která vás pravděpodobně bude zajímat na základě vašich zvyků při procházení. Tyto soubory cookie, jsou požadovány námi/nebo poskytovateli reklam, mohou kombinovat informace shromážděné z našich webových stránek s dalšími informacemi, které nezávisle shromáždily z jiných webových stránek, týkající se činností vašeho internetového prohlížeče v rámci jejich reklamní sítě webových stránek. Pokud se rozhodnete tyto soubory cookies pro cílení nebo reklamu odstranit nebo deaktivovat, budou se vám reklamy stále zobrazovat, ale nemusí pro vás být nadále personalizované a relevantní.