Obecně lehké až středně plné víno z Francie. Rulandské modré, též známé jako Pinot Noir, patří mezi ovocná vína s příchutí tmavých třešní a rybízu.
Obecně lehké až středně plné víno z Francie. Rulandské modré, též známé jako Pinot Noir, patří mezi ovocná vína s příchutí tmavých třešní a rybízu. Ve vůni a chuti najdeme také mátu, kouř, povidla či kakao.
Tip: Nejlépe se hodí k tučným rybám (losos), pečeným kuřecím masům nebo těstovinám. Rulanda modrá je také skvělá jen tak, třeba k delšímu posezení s malým zákuskem
Bio víno (organické víno) se vyrábí z hroznů vypěstovaných v souladu s předpisy EU. Hrozny rostou na vinicích, které se obhospodařovávají ekologicky. To v praxi znamená, že vinař s certifikací BIO nepoužívá při pěstování vinné révy pesticidy, průmyslová hnojiva a další chemikálie.
Biovína mají zpravidla méně siřičitanů než běžně prodávaná vína. I tak jdou ale výrobci někdy až na samotnou hranu evropských nařízení. Biovinař může použít třeba kvasnice a čeřidla. Může víno filtrovat i pasterizovat. To se ovšem u přírodního vína NIKDY nestane.
Samostatnou kapitolou je pak Biodynamické víno, které má k výrobě přírodních vín o dost blíže. Vinař se tady snaží o rovnováhu mezi vinicí, ekosystémem a člověkem. Bere ohled na přírodní cykly a třeba i na fáze měsíce, slunce a na postavení hvězd. Takové pěstování je o dost přísnější než bio režim.
Teoreticky, bio nebo i biodynamické hrozny jsou základem pro výrobu autentických vín. Prakticky se ale výroba začne lišit ve sklepě, kde začíná to pravé vinařské umění.
Zobrazit více