Franken je jedním z nejsolidnějších a zároveň nejpopulárnějších vinařských regionů Německa. Strmé svahy osázené vinnou révou u Mohanu Steigerwaldu, přitahují již dlouho milovníky vín ze všech koutů světa, kteří dovedou ocenit zemitá, čirá a přímočará francká vína zejména z odrůdy Sylvaner (Sylvánské zelené).
S vinařstvím zde začali již v 8. století franští mniši. Později ve středověku se viniční plochy regionu rozprostíraly téměř 100000 hektarech. Franken byl v tehdejších dobách největší pěstební oblastí císařské říše, a rozloha vinic daleko přesahovala území Mosely. Dnes vypadá situace výrazně jinak. Méně než 6000 hektarů viničních ploch znamená, že Franken je mezi německými vinařskými oblastmi až na šestém místě.
Franken byl v minulých dobách znám především jako země Sylvánského. Této na kyseliny, ve svém charakteru zdrženlivé odrůdě se výborně dařilo na lasturových vápenatých půdách mohanského trojúhelníku a rozvíjela zde silný charakter, působící poněkud zemitým dojmem. Postupem času se však situace změnila. Mnohým vinařům se tato odrůda najednou začala zdát při pěstování příliš problematická a spotřebitel se z neznalosti stáhl. Dnes se musí starousedlé Sylvánské spokojit s jednou pětinou své původní plochy, zbytek převzal Müller Thurgau, kterému se dařilo dosahovat dokonce padesátiprocentní hranice. Naštěstí se trend v posledních letech vyvíjí opačným směrem, stále více vínomilců opět objevuje přednosti kořenitého, zemitého, veskrze poctivého Sylvánského oproti masovému vínu Müller Thurgau.