Veneto je místo, kde se rodí italská šumivá a perlivá vína. Typické vína spumente, prosecco a další mají domov pravě tady.
Venete patří k jedné z nejznámější vinařské oblasti Itálie. Patř do severovýchodní části Itálie. Nachází se tu 20 oblastí DOC (Denominazione di Origine Controllata) a k třem nejznámějším patří Bardolino, Valpolicella a Soave. Vinařství v této oblasti bylo upevněné i vznikem první vinařské školy v roce 1885. Veneto bylo i prvním regionem, který zavedl tzv. vinné cesty. Od regionu Soave se směrem na západ až ke Gardskému jezeru rozprostírá kopcovitá krajina obklopující Veronu. Její vulkanická půda je natolik úrodná, že vino tu roste „na každém kroku“.
Nejdůležitejší vinařskou oblastí Veneta je Soave DOC. Kvůli kvalitnímu odlišení vín vyrobených v této apelacii, byly vytvořeny dvě vyšší kategorie a to: Soave Classico DOC a Soave Superiore DOCG. Z cibéb, které se vytvoří v této oblasti se vyrábí sladké víno kategorie DOCG pod názvem Recioto di Soave.
Vedle Soave se nachází Valpolicella, které zóna DOC překračuje starou oblast Classico až k hranicím Soave. Valpolicella Classico se vyrábí z výšše položených vinic v okolí Fumane, San Ambrogio a Negrar.
V okolí řeky Pád nejsou příliš vhodné podmínky na pěstování vína, ale nejznámějším jménem je v této oblasti Lambrusco (okolí Modeny a z oblasti Sorbana). Lambrusco je perlivé červené víno výrazbé ovocné chuti. O mnoho větší oblibě se těší Prosecco, které pochází z východního koutu Venetu. Prosecco je italskou obdobou španělské cavy a nebo francouzského champagne a vyrábí se z odrůdy Glera. Mimo oblasti Veneto se prosecco vyrábí i ve Fruili Venezia Giulia, přičem nejvyšší kvalitu dosahuje v zńách DOCG v blízkosti Conegliano a Valdobbiadene , v kopcích severně od Trevisa. Prosecco vyrábí Charmatovou metodou (sekundární fermantace neprobíhá v lahvi jako při tradiční metodě, ale probíhá v nerezových tancích, které se udržují pod tlakem).