Jedinečné šumivé víno, které nese název po oblasti v které se vyrábí.
Oblast Champagne se nachází na východě Francie, v blízkosti Belgie a Luxemburska. V roce 1927
byly hranice právně vymezené a byly rozdělené do pěti vinařských okresů - Aube, Côte de Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims a Vallée de la Marne.
V celé oblasti Champagne se pěstuje víno na ploše 33500 hektarů. Tato oblast je nechladnější ze všech vinařských oblastí ve Francii a je domovem šumivých vín. Šumivá vína se vyrábí hlavně bílá a růžová. Champagne představuje 8% celosvětové produce šumivých vín. V oblasti Champagne se vyrábí i malé množství tichých vín (jako je AOC Coteaux Champenois).
Oblast Champagne je samostatnou Appellation d´Origine Contrôlée. V této oblasti jsou vysazené tři důležité odrůdy - Chardonnay, Pinot noir, Pinot Meunier. Nejvíce vysazeného Pinot noir se nachází v lokalitě Aube a daří se mu i v Montagne de Reims. V regionu Vallée de la Marne je dominantní odrůdou Pinot Meunier. Oblast Côte des Blancs je věnovaná odrůdě Chardonnay.
Kroky výroby šampaňského metodou champenoise (tradiční metoda):
assemblage (asambláž) - míchání základního vína (základní víno - tiché víno vyráběné z hroznů s vyšší koncentrací kyselin, vysokou cukernatostí a bez nadměrné koncentrace taninu)
tirage (tiráž) - základní cuveé se smíchává s tirážním likérem (tirážní likér - směs vína, cukru a kvasinek)
plnění do lahví a uzavírání speciálním (korkovým) uzávěrem
remuage (remuáž) - esenciální krok tradiční metody, míchání a ztřesení kvasných kalů
dégorgement (degorzáš) - oddělení kvasného kalu od vína
dosage (dosáž) - přídání expedičního likéru (expediční likér-směs vína a cukru), uzavření korkovou zátkou