d´Araprì
 
d´Araprì

Cantina d'Araprì se nachází ve vinařské oblasti Apulia.

Vinný sklep Cantina d'Araprì byl založen v roce 1979 v městečku San Severo, nacházejícím se v samém srdci regionu Daunia. Ke vzniku firmy došlo šťastnou náhodou, když se spojily osudy jejích tří zakladatelů, tří spřátelených jazzových muzikantů s nesmírnou vášní pro víno.
 Cantina d’Araprì to jsou pánové Girolamo d’Amico, Louis Rapini a Ulrico Priore, kteří nadšení pro víno zdědili po svých rodičích a kteří se jednoho dne vsadili, že dokáží vyrobit vynikající šumivé víno klasickou metodou.

Vpravdě rukodělný charakter firmy Cantina d’Araprì je příslibem i garantem vysoké kvality, která spočívá v plném respektování tradice výroby původního šampaňského vína.
 Na každou fázi produkce dohlíží některý z majitelů osobně. Vína sklípku Cantina d’Araprì jsou stylově unikátní a pro konzumenty snadno rozpoznatelná. 

Od svého vzniku si Cantina d’Araprì vytyčila ambiciózní cíl, kterým bylo dosažení co nejvyšší kvality. Firma začala uplatňovat vyprofilovanou a vytříbenou „výrobní filosofii“, založenou na uspokojení byť i těch nejdelikátnějších požadavků zákazníka. Tímto způsobem vyráběná vína si našla své místo na trhu s exkluzívním a luxusním zbožím. Koupí tohoto produktu se tak konzument přidává k našim třem vinařům-muzikantům (byť neuvědoměle) při hledání ideálu kvality.
 Cantina d’Araprì určitě není společností, která by svoji značku propagovala v inzertních rubrikách časopisů „tištěných na křídovém papíře“. Cantina d’Araprì je žárlivě střeženou značkou - tajemstvím, poodhalovaným pouze spolehlivým přátelům. Šumivá vína Cantina d’Araprì si získala prestiž díky jejich starobylému srdci v moderním šatu. Bouquet vín Cantina d’Araprì  jakoby celý voní historií regionu Daunia. Místní vína jsou vyráběna pouze z místních hroznů, oceňovaných pro svoji kvalitu. Girolama d’Amico říká: „Pokaždé, když hovořím o našich vínech, jsem na rozpacích. Je pro mě nesnadné vysvětlovat pocity, které se týkají něčeho tolik vytouženého a zároveň něčeho, co bylo původně považováno za nemožné či nerealizovatelné. „  

Rozhodnutí začít s produkcí bylo učiněno s ohledem na velmi specifickou situaci na trhu se šumivými víny. Jestliže v jiných regionech Itálie si řada značek šumivých vín již udělala „své jméno“, pro region San Severo nic takového rozhodně neplatilo.  V průběhu let šedesátých až osmdesátých bylo téměř veškeré víno vypěstované v San Severu určeno k destilaci. Proto se již na samém začátku v Cantina d’Araprì rozhodli představit zákazníkům ten nejvyšší standard šumivých vín s cílem vyrobit produkci daleko převyšující tehdejší zavedený standard. V Puglii jsou dnes Cantina d’Araprì jediným producentem šumivých vín vyráběných klasickou metodou.

Nejdůležitější zásadou firmy je, že šumivé víno ze sklepů Cantina d’Araprì musí zaujmout jedinečné místo ve společnosti luxusního zboží coby symbol exkluzivity.
  „Základním konceptem, kterým se řídíme v produkci šumivého vína je eliminace veškerých organoleptických nedokonalostí. Některé nedostatky bývají totiž při konzumaci tichého vína často nepovšimnuty. Oxid uhličitý, který je přítomen v šumivých vínech veškeré nedostatky i přednosti naopak zdůrazňuje “.   Ulrico Priore Ulrico Priore    

Cantina d’Araprì vlastní 3 hektary vinohradů: dva s odrůdou Bombino Bianco, jeden s odrůdou Montepulciano. Další odrůdu, Pinot Noir Cantina d’Araprì nakupuje od pěstitelů s nimiž má dlouholeté obchodní vztahy, založené na důvěře a s nimiž též konzultuje pěstování vína takovými metodami, aby dopad na životní prostředí byl pokud možno minimální. Půda na které se rozkládají vinice Cantina d’Araprì je jílovo-vápenatého charakteru se šedo-žlutým zabarvením. Půda se skládá ze zhruba 30% písku, 24% kalu, 46% hlíny a je bohatá na vápenec a organické složky s vysokou absorpčností, což umožňuje správné zrání. Hrozny na těchto půdách zrají pomalu, bez náhlých výkyvů a beze ztráty kyselinek a aromatických prvků.  Kvalita se odvíjí od hroznů pěstovaných ve špalírech vysazených s hustotou 3500 révových lián na hektar. Tento nízký poměr zaručuje vyšší cukernatost (která není tak důležitá pro základní víno) a především mění proporci mezi kyselinou maleinovou a kyselinou vinnou, která je nejdůležitějším předpokladem pro velmi dobré základní víno s  nízkým pH. Hrozny jsou sklízeny ručně a vkládány do nízkých beden (max. 15kg), aby při přepravě nedošlo k jejich znehodnocení.  

Vlastní činnost Cantina d’Araprì se vyvíjí ve dvou vinařských závodech. První z nich je v provozu od září do března a slouží k vinifikaci hroznů. Druhý závod je vlastně starobylý sklep z 18. století v historickém centru města, ve kterém je víno lahvováno a provizorně zátkováno za účelem dokončení výrobního cyklu. V tomto sklepě je též mnoho zajímavých historických zařízení a jsou zde pořádány ochutnávky vín Cantina d’Araprì. 

Cantinad’Araprì úzkostlivě dbá na dodržování tradičních postupů, a proto pracuje pouze s hrozny nejvyšší kvality. Do budoucna je záměrem Cantina d’Araprì soustředit se na další zvýšení kvality svých vín. Důležitý krok v tomto směru již byl učiněn zrenovováním a rozšířením sklepa spojením dvou oddělených jednotek. Je to ambiciózní a nákladný projekt, na jehož konci vznikne, nová a krásná technologická stavba.

www.darapri.it

  •  Apulie 

Apulii můžeme označit jako "motor" italského vinařství. Produkuje se zde přibližně 17% celkové produkce vína. 

Apulie se táhne jihovýchodním cípem Itálie. Jedním z faktorů, které spojuji severní a jižní čásr Apulie je v volba pěstovaných plodin-olivy a hrozno. Tento region je též zodpovědný za polovinu celkové produkce italského olivového oleje. 

Apulii můžeme rozdělit do třech různých vinařských oblastí, které se člení do administrativních provincií-Foggia na severu, Bari a Taranto ve středu a Brindisi a Lecce na jihu. 

Apulie je domovem modrých odrůd, vyrábějí se tu plá, mohutná červená vína. Odrůdě Primitivo se nejlépe daří v Mandurii a v Gioia del Colle. Negroamaro je rozšířenější odrůdou v apelaci jižní Apulie. 

SVATOMARTINSKÁ, MLADÁ VÍNA A BEAUJOLAIS 2018
novinka
I letos jsme si pro Vás v DECANTÉ připravili nabídku SVATOMARTINSKÝCH, MLADÝCH VÍN A BEAUJOLAIS NOUVEAU. V pro...
26.09.2018
novinka
By the glass Riesling 12 +1 magnum zdarma Platí do vyprodání zásob.
27.06.2018
DUEL VINAŘŮ 17.5.2018
novinka
Duel Vinařů proběhne 17.5.2018 od 18.00 v Grand Hotelu Imperial.
03.05.2018