Cantina Pertinace
 
Cantina Pertinace

Cantina Pertinace se nachází ve vinařském regionu Barbaresco.

Cantina Pertinace je družstvo pěstitelů vína, úzce spjatých s regionem Barbaresco. Tito vinaři jsou protagonisty tradice, jež sahá hluboko do historie a je spojena se jménem Elvio Pertinace, význačného rodáka z Alby, místa, kde toto vinařství vzniklo.

S nápadem založit vinařství přišel v roce 1973 pan Mario Barbero, který spojil třináct vinařů z oblasti Treiso, spjatých s vinicemi rozsetými po kopcích, historicky známých pod názvem Langhe. Tito muži měli jednu společnou vizi a jeden společný cíl -  vytvořit vinařství, které představí novou značku jež bude symbolem pro zemi rodící věhlasná vína.

Langhe je oblast, která se nachází jiho-východně od řeky Tanaro v Piedmontu v severní Itálii a je proslulá svými víny, sýry a bílými alpskými lanýži. Není proto překvapením, že v roce 2014 byla oblast Langhe zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi typické místní značky DOC a DOCG patří především druhy Arneis, Barbera d’Alba, Barolo, Barbaresco, Dolcetto d’Alba.

V druhé polovině sedmdesátých let proto družstevníci vsadili na odrůdu Nebbiolo a s velkým úsilím a obětavostí začali s produkcí, kterou nepřestali vylepšovat. V osmdesátých letech své vinice rozšířili a zavedli nejmodernější technologie zpracování. V roce 1990 družstvo vybudovalo vlastní balírnu. Na trh zaměření družstevníci věřili, že prorazí také na trzích v zahraničí. Základem pro úspěch mělo být dobré jméno regionu Barbaresco a produkce nejvyšší kvality. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat a Cantina Pertinace se zařadila mezi světové značky. S postupujícími lety Cantina Pertinace posilovala svou pozici na trzích v západní Evropě, ve Spojených Státech, ba dokonce i v Hong-Kongu či Jižní Koreji.

V dnešní době vinařství produkuje 7000q révy, což reprezentuje přibližně 450 tisíc láhví ročně. Počet družstevníků se ustálil na dnešních patnácti členech, kteří při své práci naplňují odkaz starých rodinných vazeb a tradic. Tradice, kvalita a spolehlivost personálu jsou hlavními principy od kterých se odvíjí veškerá práce, prací na vinici počínaje.  

Cantina Elvio Pertinace se soustřeďuje na správnou kultivaci révy. Zrání hroznů je pečlivě kontrolováno členy družstva, kteří sklízejí zdravou révu výhradně ručně. Kontrolu kvality provádí interní komise, která zároveň dohlíží na takzvanou zelenou sklizeň, čímž se rozumí sklizeň nezralých hroznů. K další selekci dochází těsně před lisováním tak, aby bylo dosaženo nejvyšší kvality pro vlastní vinifikaci. Tato výrobní filosofie je uplatňována na 70 hektarech vinic, které se nacházejí především v regionech Treiso a Barbaresco a na několika pozemcích v Albě, Magliano Alfieri a Neviglie. 

Tři crü vinice (tj. vinice nejvyšší kvality) pro Barbaresco korunují produkci Cantina Pertinace: všechny se nacházejí v oblasti Treiso - jsou to vinice Nervo, Marcarini a Castellizzano. Jedná se o 30tileté vinice, jejichž půda se skládá z různých prvků, které dodávají třem odrůdám vína jejich jedinečné vlastnosti. Proto se členové družstva rozhodli do těchto vinic věnovat značné prostředky. Družstevníci obhospodařují vinice pro výrobu značek Nebbiolo Langhe, Barbera, Dolcetto, Chardonnay, Moscato a na svých pozemcích pečlivě vyšlechťují produkci vín Barolo a Roero Arneis. 

VINICE NERVO  
Tato crü vinice se nachází v Treisu a je orientována přímo na jih. Svému Barbarescu dává robustnost a vynikající dispozice pro zrání. Toto Barbaresco je charakterizováno tóny zralého ovoce a sladkého koření. Z hroznů vinice Nervo se vyrábí sytě granátové červené víno s rubínovými odlesky, které se zráním neztrácejí. Na této vinici se též pěstuje Dolcetto Nervo, robustní jakostní víno s dobrým potenciálem pro zrání, a vůní, která připomíná čerstvé ovoce. 

VINICE MARCARINI 
Tatu crü vinice se nachází v Treisu a je orientována na jihozápad. Z hroznů Nebbiolo se vyrábí intenzivní rubínové červené víno s plným tělem a kulatostí v ústech, voní po sušeném ovoci a koření. Výsledkem je harmonické a elegantní Barbaresco. 

VINICE CASTELLIZZANO 
Třetí crü vinice v oblasti Treiso má jihovýchodní orientaci a nachází se v nejvyšších kopcích obce. Tato vinice dává silně osobité Barbaresco s intenzivní vůní po zralém ovoci a sladkém koření. Víno je elegantní, s mnohotvárnou strukturou, v ústech však vyvážené. Na vinici Castellizzano se též pěstuje Dolcetto, pro které je charakteristická jemná chuť mandlí a příjemná vůně. 

Cantina Pertinace je kolébkou skvělých vín Langhe, a místem, kde se sny vinařů stávají skutečností.  Vlastní objekt byl postupně rozšiřován v souvislosti se stále se zvyšující popularitou Cantina Pertinace. Vlastní objekt sestává ze čtyř částí: fermentačního a vinifikačního sklepa, archivačního sklepa, balících a skladových prostor. Veškeré zařízení je vlastnictvím družstva a je udržováno v perfektním stavu, aby byla zajištěna co nejvyšší kvalita vína. 

FERMENTAČNÍ A VINIFIKAČNÍ SKLEP
Zde začíná zpracovávání hroznů. Původní sklep byl rozšířen a přestavěn v roce 1997. Upustilo se od používání betonových tanků, jež byly nahrazeny tanky z nerezové oceli s řízenou teplotou. Lisování a kvašení je prováděno tradičními metodami tak, aby se zachoval přirozený charakter hrozna. 

ARCHIVAČNÍ SKLEP
Tento sklep byl rozšířen v roce 1990. Zde, v dubových slavonských sudech, zrají ta nejlepší vína. Vinařství se rozhodlo nepoužívat malé barikové sudy. Sklep je klimatizovaný, aby se předešlo náhlým výkyvům teploty. 

MATURAČNÍ SKLEP  
Byl rozšířen v roce 1985. Vína zde zrají v láhvích, v klimatizovaném prostředí. Regulace teploty, jakož i regulace osvětlení, je pro správné zrání zásadní. 

www.pertinace.com

  • Barbaresco

Původ vína Barbaresco je velmi starý. Počátky kultivace vinné révy Nebbiolo, ze které se vyrábí Barolo a Barbaresco, se datují do roku 1200.  „Nebiùl“ byl vždy typickým vínem pro oblast Langhe, typičtějším než jeho historičtí konkurenti Barbera a Moscato, vína, která se pěstují až od roku 1500. Důležitým historickým svědectvím o popularitě místního vína je dokument z konce 16. století, který byl nalezen v dřevěném chóru katedrály v Albě. Nádherný bas-reliéf zobrazuje vesnici Barbaresco obklopenou hrozny Nebbiolo. 

Jméno Barbaresco se stalo populárním koncem 19. století díky muži, který se o toto víno nejvíce zasloužil. Byl to pan  Domizio Cavazza, první ředitel enologické školy v Albě, jenž v roce 1894 zakoupil hrad Barbaresco a také několik pozemků ve vesničkách Pora a Ovello. Spolu s deseti dalšími místními pěstiteli následně založil vinařské družstvo Cantina Sociale del Barbaresco. Vyvinul novou metodu, jak zlepšit kvalitu hroznů na vinohradu, a uvedl Barbaresco na trh (spolu s vínem Barolo považovaným za „staršího bratra“). Poslanec tehdejšího italského Parlamentu v Římě, Teobaldo Calissano, prosadil - díky družstvu Cantina Sociale a jiným slavným výrobcům -  v roce 1899 zákon na ochranu vín Barolo a Barbaresco. Bylo to první opatření učiněné proti padělání těchto vín. Po smrti Domizia Cavazza v roce 1912 výrobci ztratili značnou část ze svého původního nadšení, ale již ve třicátých letech založili Consorzio di Tutela Barolo e Barbaresco (konsorcium na ochranu odrůd Barolo a Barebaresco). 

Po druhé světové válce zažila Itálie ekonomický rozkvět a víno se stalo jeho nedílnou součástí. V roce 1958, zásluhou faráře Dona Marenga Fiorina, bylo založeno vinařství Produttori di Barbaresco, které navazovalo na práci Domizia Cavazza. Tato snaha vyústila v letech 1963 a 1981 v udělení značek D.O.C. respektive D.O.C.G. pro odrůdu Barbaresco. 

Barbaresco je považováno za stejně důležité víno jako Barolo. Jsou to dvě ušlechtilá vína - dva ušlechtilí bratři, kteří zvýšili prestiž dvěma oblastem regionu Langhe. Nebbiolo da Barbaresco D.O.C.G. se pěstuje v municipalitách Neive, Treiso, a San Rocco, Seno d’Elvio. Toto víno vyrábějí jak vinařská družstva, tak i soukromí producenti. 

Houževnatost, se kterou se vinaři snaží, o co nejlepší kvalitu se šťastně snoubí s výjimečně úrodnou půdou, obsahující vápenec a jíl. Vynikající mikroklima na stráních, kde se víno pěstuje, umožňuje postupné a úplné zrání hroznu. Území mezi Treisem a Barbarescem si zvolilo jako královskou révu pro výrobu Barbaresca odrůdu Nebbiolo. Šikovné ruce místních vinařů, vytvarovaly toto území tím nejlepším možným způsobem. Zdejší lidé plně využili svého potenciálu a dosáhli proto nejvyšší úrovně pěstitelství vinné révy a výroby vína.

SVATOMARTINSKÁ, MLADÁ VÍNA A BEAUJOLAIS 2018
novinka
I letos jsme si pro Vás v DECANTÉ připravili nabídku SVATOMARTINSKÝCH, MLADÝCH VÍN A BEAUJOLAIS NOUVEAU. V pro...
26.09.2018
novinka
By the glass Riesling 12 +1 magnum zdarma Platí do vyprodání zásob.
27.06.2018
DUEL VINAŘŮ 17.5.2018
novinka
Duel Vinařů proběhne 17.5.2018 od 18.00 v Grand Hotelu Imperial.
03.05.2018