![]() |
Maison Lavau
Maison Lavau se nachází ve vinařské oblasti Rhona. Láska k vínu, terroiru a k zemi vůbec, začíná v Saint-Émilionu v 19. století. Pokračuje v Tunisku, kde René Lavau a jeho syn přeměňuji malou usedlost s vinicemi a pomerančovníky v úspěšný business, ze kterého se zanedlouho stává největší producent vína v zemi. Reného pravnuk, Jean-Guy Lavau a jeho žena Anne-Marie se v šedesátých letech 20. století vracejí do Francie a přebírají vedení nad malým vinařstvím v Sabletu, v samém srdci údolí Rhony, ze kterého se v roce 1965 stává Maison LAVAU. Třicet let poté se Frederic a Benoit Lavau připojují k týmu rodinného vinařství, jehož jméno si vysloužilo proslulost a respekt mezi vinaři údolí Rhony. Svou budoucnost si zajistili expertní znalostí v tvorbě znamenitých cuvée. Nakoupili několik vinic v Resteau, Valréas a v Côtes du Rhône a uzavřeli partnerství s Chateau Maucoil v Chateauneuf-du-Pape.
Naleznete vína, která se svou kvalitou blíží Châteauneuf-du-Pape a na druhou stranu je to i region, který dodává značnou část své základní, levné a průměrné produkce do obchodních řetězců. Když však narazíte na kvalitní Côtes du Rhône, rozhodně si vás získá a nejen zajímavým poměrem ceny a kvality. Všichni kvalitní vinaři regionu používají podobné metody k dosažení kvalitních vín. Pro produkci vín je společným prvkem jednoznačný důraz na kvalitu. Jsou používány metody zemědělství co nejvíce šetrné k přírodě a k zachování hroznů v co nejkvalitnějším stavu. Všechna vína zrají na dřevěných dubových sudech různých rozměrů. Od tradičního barrique (225L) až k 5000 litrovým gigantům. Bariků je využíváno výjimečně, protože čím menší sud se použije, tím většího působení dosáhneme. A odrůdy z Côtes du Rhône nejsou tak tříslovinové jako Merlot nebo Cabernet sauvignon v Bordeaux. Tradičně dominantní odrůdou červených vín této oblasti je Grenache, které sekunduje Syrah. Doplňkovou, ale důležitou formu hrají zbývající odrůdy jako Mourvedre nebo Carignan. Celková charakteristika vín tohoto regionu je kombinaci jemných tříslovin, zralého červeného ovoce, kořenitosti a minerality vycházející z terroiru. |