Cavas Naveran
 
Cavas Naveran

Cavas Naveran se nachází ve vinařské oblasti Cava.

Cavas Naveran vlastní vinice o rozloze 100 hektarů, které se nacházejí ve středu ALT Penedesu, oblasti, která je ideální pro výrobu vína tichého a šumivého.

Rodina Naveran se věnuje pěstování vína a pouze ze svých vinic produkuje tichá a šumivá vína. Exportuje do řady zemí Světa. Vinařství nepoužívá pro ošetření svých vinic žádné pesticidy ani jiná organická hnojiva, péče o vinic probíhá v ekologickém modelu. Pro výrobu svých vín používají tradičních generacemi ověřených metod. O kvalitě jejich vín svědčí řada získaných ocenění. Mezi to nejprestižnější patří cena za nejlepší růžové šumivé víno pro Perles Roses Cava od Roberta Parkera v roce 2010.

Z bílých odrůd pěstuje vinařství tradiční španělské odrůdy určené pro výrobu šumivého vína Cava – Macabeu, Xarel-lo a Parellada. Ty jsou doplněny ještě odrůdami Chardonnay a Viognier. Z modrých odrůd se zde pěstuje Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah a Tempranillo. Roční produkce vinařství je 500 000 lahví, rozdělena stejným dílem mezi vína tichá a mezi vína šumivá, tj. Cava.

www.naveran.com

  • Cava

Cava je také šumivé víno pocházející ze Španělska. Název není podle místa, odrůdy, ale podle kamenných sklepů, kde víno dozrává. Původní šumivá vína Cava pocházeli z katalánského městečka San Sadurni de Noya, dnes se však vyrábí v různých částech Španělska-Aragon, Navarra, Rioja, Pais Vasco, Valencia a Extremadura, které mají vymazené oblasti oprávněné na DO, odtud pochází méně než 10%. Srdcem výroby nadále zůstává městečko San Sadurni de Noya.

Tradiční odrůdy, které se používají na výrobu Cava, jsou Macabeo, Parellada, Xarel. Io. Macabeo tvoří asi polovinu standardní Cava směsi. Na růžové Cavy se používají hlavně odrůdy Pinot noir a Monastrell.

Klasifikace šumivých vín Cava:
Brut nature: obsahuje 0-3 g/l zbytkového cukru
Extra brut: obsahuje 0-6 g/l zbytkového cukru
Brut: obsahuje 0-12 g/l zbytkového cukru
Extra seco/ extra dry: obsahuje 12-17 g zbytkového cukru
Seco/dry: obsahuje 17-32 g/l zbytkového cukru
Semi-seco/semi-dry: obsahuje 32-50 g/l zbytkového cukru
Dulce (sladké): obsahuje vic jak 50 g/l zbytkového cukru

 

novinka
By the glass Riesling 12 +1 magnum zdarma Platí do vyprodání zásob.
27.06.2018
DUEL VINAŘŮ 17.5.2018
novinka
Duel Vinařů proběhne 17.5.2018 od 18.00 v Grand Hotelu Imperial.
03.05.2018
BAZAR VÍN 28.4.2018
novinka
Nastupují nové ročníky a částečná obměna sortimentu si vyžaduje velkou jarní čistku ve skladu!
10.04.2018