Burgundsko je pravlastí mnoha odrůd. Trvalým domovem se však stalo pro Pinot noir a Chardonnay – právě tyto dvě odrůdy jsou zodpovědné za většinu burgundských. Výspou Pinotu noir je podoblast Côte de Nuits nedaleko Dijonu, kde se, podobně jako ve většině Burgundska, nejlepší vína jmenují podle svých vesnic a vinic, přičemž ty výjimečné vinice nesou označení „Premier cru“ a ty nejlepší „Grand cru“. Zmiňme sametová intenzívní vína z Vosne-Romanée či Chambole-Musigny, drsnější Nuits-Saint-Georges a kořeněná temnější Gevrey-Chambertin. Tato vína se dobře pijí jak zamlada, kdy disponují typickým třešňovým parfémem, tak i pěkně naleželá na láhvi. Jižněji se nachází podoblast Côte de Beaune, kde kromě skvělých Pinotů (jako např. tělnatější Pommard) vznikají především mimořádná Chardonnay – máslovitý, plnější Meursault, slunečný, až tropický Corton-Charlemagne či elegantní svěží Puligny-Montrachet. Všechna tato vína patří dlouhodobě k nejceněnějším na světě. Pod Burgundsko spadá také osamocené Chablis, kde Chardonnay dává většinou velmi svěží, čistá, ryzí vína. Jižněji, směrem k městu Mâcon (podoblasti Côte Chalonnaise či Mâconnais) Chardonnay umí dát naopak opulentnější vína s dobrou mineralitou (zmiňme Pouilly-Fuissé). Z jihu se k Burgundsku přiřazuje i Beaujolais, kde na žulovitém podloží dává krásná lehká a ovocitá červená vína odrůda Gamay.